try another color:
try another fontsize: 60% 70% 80% 90%
Svenska Brukarföreningens RSS-flöde
Svenska Brukarföreningen på Facebook
Svenska Brukarföreningen på Twitter
Svenska Brukarföreningen på YouTube
Svenska Brukarföreningen på Instagram
Svenska Brukarföreningen på reddit
Svenska Brukarföreningen på google+
Svenska Brukarföreningen på Pinterest
Svenska Brukarföreningen på Snapchat
Svenska Brukarföreningens nyhetsbrev. Prenumerera här!

Tråkigheter kring jul

Info Skånes bild
Av Info Skåne (Redaktionen på Skånes Brukarförening) den 04 jan 2012 22:24 | 1 kommentar

Tiden kring jul brukar vara en besvärlig tid för många, det händer tråkiga saker mest varje år. En del narkoanvändare är hemlösa, anhöriga bryter ibland med den som har ett narkotikabruk, ibland är det av olika anledningar tvärtom. Det kan bero på en massa olika saker att just julen är jobbig. Det är en uppskruvad tid för många.

Det som är mest tråkigt är när man nås av beskedet att någon dött av en överdos - det händer tyvärr så gott som varje jul. Ofta är det personer som tidigare varit inne i en underhållsbehandling men av någon märklig anledning kastats ut. Vet ej hur det ligger till i just detta fall - men det brukar vara de vanliga missriktade anledningarna, personen ifråga har uppvisat symptom på det man sökte substitution för i första läget  eller har "ågren" o mår allmänt taskigt och då använt benzo för att stilla nerverna.

Detta året fick vi i Skånes Bf besked om en person som gått bort  - en man mitt i livet, iaf för ung för att behöva gå bort när det finns effektiva åtgärder. Visserligen har antalet dödsfall i behandling ökat något litet, men antalet som nu får substitution har också ökat en hel del. Det är ändå bättre att folk kommer in i en säkrare/lugnare miljö där man slipper hålla på o jaga, oroa sig för morgondagen och må bra/må skit. Kriminalitet. Prostitution. Pengar har inget värde när det gäller vissa droger, går bara åt till att hålla sig på benen/kunna leva "normalt". Med substitution får man i alla fall möjligheten att börja styra sitt liv i den riktning man vill.

Är också fortfarande skeptisk till hur man ser på detta med dödsfall, vilka som ingår i statistiken över personer som avlider med e x metadon i kroppen. Går man ut i gatan och blir påkörd, med t e x metadon i kroppen, så går man in i statistiken. Gjorde tidigare iaf.

Hur som helst så är det förbannat trist att varje jul behöva höra att den o den gått bort - personer som varit i "behandling" men mist den!

 

Kontakta författaren
Text uppdaterad: 2012-01-04 23:35
Alla inlägg från Info SkåneKommentarer

Agnetas bild

Anhöriga förhåller sig

Anhöriga förhåller sig väldigt olika. De finns de som helt tar avstånd när svårigheterna är som värst, men inte alla, många kämpar verkligen emot det system du ovan beskriver. Jag har inte haft kontakt med någon anhörig där någon avlidit pga överdos eller annan dålig behandling. Det vore värdefullt om de ville göra sina röster hörda. Jag har full förståeles för att man inte orkar, men som sagt värdefullt vore det för att kunna förbättra vården.

Jag känner också sorg när jag läser om nya dödsfall.

Anhöriga får lära sig att ta "avstånd". Det jag vänder mig emot är att man döljer sig bakom detta med att "då skärper sig den som missbrukar".  I stället för att  säga " jag orkar inte mer" så lär man ut att det är att hjälpa den som missbrukar at ta avstånd. Det är en del av den skuldbeläggning jag märker man förmedlar.

Diskutera denna text i forumet

Creeper